Lumbalgie

lombalgie.png


Lumbalgie, beter gekend als rugpijn, lumbago, of “een verschot”, is de medische term die lage rugpijn aanduidt in de streek van de lendenwervels. Het is de meest voorkomende vorm van rugpijn en meestal is er niets ernstigs aan de hand. Liefst acht op de tien mensen krijgen vroeg of laat wel eens af te rekenen met lumbalgie, en dit cijfer blijft toenemen. Lumbalgie kan op alle leeftijden toeslaan, met een duidelijke piek rond de puberteit en rond de leeftijd van 45 jaar.

 

Wat is lumbalgie precies ?

Bij een lumbalgie is er een verstoord functioneren in het samenspel van spieren, ligamenten, gewrichten en tussenwervelschijven van de rug. De pijn kan plots hevig, of net geleidelijk komen aanzetten en straalt uit van de onderste ribben naar de billen, soms tot in de benen. Het kan daarbij gaan om een hevige pijn of een veeleer draaglijke zeurende pijn. Langdurig staan of zitten, opstaan of bewegen kan dan pijnlijk worden.

 

Wat zijn de oorzaken van lumbalgie ?

Lumbalgie is eigenlijk slechts een symptoom met een grote verscheidenheid aan oorzaken. In nagenoeg nagenoeg 90% van de gevallen is er sprake van een goedaardige of een “aspecifieke” lumbalgie. Dat betekent dat er geen groot letsel kan worden gevonden dat de pijnklachten verklaart. De pijn is wellicht terug te brengen tot de tussenwervelschijven, de wervels, de spieren, ..., maar het is vaak onmogelijk vast te stellen waar de oorzaak voor de pijn precies ligt, die overigens meestal spontaan verdwijnt na enkele weken. De klachten zijn meestal gelinkt aan een overbelasting van de rug, bijvoorbeeld door eenzelfde beweging of eenzelfde houding te lang aan te houden. Deze kunnen ook plots optreden na een verkeerde beweging, of bij overgewicht. Omgekeerd kan ook een gebrek aan rugbelasting, met zwakke spieren, een zittend leven, te weinig lichaamsbeweging of sport, een lumbalgie in de hand werken. Hoe dan ook is er zelden sprake van een ziekte of van een blessure of afwijking in de rug. Bij een gewone lumbalgie vertoont het samenspel van de structuren van de rug geen schade en is er geen risico op een permanente blessure.

 

Voorkomen van een lumbalgie ?

Een lumbalgie kan worden voorkomen door bruuske bewegingen te vermijden en de nodige opwarming in te bouwen bij sportinspanningen. Het is ook belangrijk om goede houdingen aan te nemen, door uw rug recht te houden en uw benen te gebruiken wanneer men gewichten moet tillen. van voorwerpen. Het dragen van een niergordel kan eveneens veel ellende voorkomen. Ook voldoende lichaamsbeweging die de spieren versterkt (aangepast aan de leeftijd en de fysieke conditie) is een uitstekend wapen in het voorkomen van rugklachten. Een evenwichtige voeding voorkomt niet alleen overgewicht, maar spaart ook het spijsverteringssysteem dat een rol kan spelen in de klachten.

 

De behandeling van lumbalgie ?

Na een aantal dagen verdwijnen de klachten vaak vanzelf, zonder blijvende gevolgen. Ook langer aanhoudende klachten verdwijnen in principe helemaal na zes tot twaalf weken. Bij aanhoudende pijn na twaalf weken spreken we van een chronische lumbalgie. Beweging is de beste remedie om rugpijn te voorkomen of te genezen. De juiste oefeningen versterken de rug- spieren, maken het mogelijk geleidelijk aan de belasting op de rug op te voeren, en de rug aan te sterken. Een kinesist kan u hierin eventueel begeleiden. Probeer uw dagelijkse taken zo veel mogelijk normaal verder te zetten. Bedrust is niet nodig. Lange tijd platte rust is volstrekt nutteloos en zelfs contraproductief. Het zorgt alleen maar voor zwakkere spieren en meer stijf- heid in de rug. Wanneer u last hebt van hevige pijn zijn zware klussen uiteraard uit den boze, en vermijdt u best zware voorwerpen te tillen, langere tijd te staan, te zitten of dezelfde houding aan te nemen, lange autoritten en alle houdingen die de pijn nog aanwakkeren. In de meeste gevallen is medicatie niet nodig.

 

Wanneer uw huisarts raadplegen? ?

U hebt rugklachten en u vraagt zich af wanneer u best naar de huisarts gaat? In de eerste dagen van de klachten en tot 4 à 6 weken spreekt men over een gewone of een acute lumbalgie. Rust is daarbij niet aangewezen. Het is integendeel belangrijk net actief en in beweging te blijven en enkel de pijn te bestrijden. De huisarts is daarbij sowieso het eerste aanspreekpunt. Die zal nagaan of de symptomen stroken met een acute lumbalgie andere oorzaken voor de pijn proberen uit te sluiten en naar eventuele tekenen zoeken die kunnen leiden tot chronisch worden van de rugpijn. Het moet de bedoeling zijn de pijn te verzachten aan de hand van pijnstillers of ontstekingsremmers, de nadruk te leggen op het belang van in beweging te blijven en de patiënt in te lichten over goede houdingen om aan te nemen. Ga dringend bij de huisarts langs als de rugpijn gepaard gaat met uitstralingspijn en verlies aan kracht in voeten of benen, plasproblemen, stoelgangincontinentie, erectiestoornissen, of gevoelsverlies in de billen.